Turecká kuchyně: dezerty, polévky, saláty a další jídla
Turecká kuchyně je skutečným mistrovským dílem, které si zaslouží vaši pozornost. Vyvíjí se velmi dlouho, takže v naší době je v něm obrovské množství různých pokrmů. Je nepravděpodobné, že během dovolené budete moci ochutnat všechny lahůdky, ale stojí za to ochutnat na dovolené nejoblíbenější kulinární mistrovská díla!
Ti, kteří rádi cestují autem, si obvykle rezervují auto v Turecko online předem. Na letišti Istanbul Ataturk bude pronájem kompaktního vozu stát od 16 eur na den a na letišti Antalya o něco dražší – od 18 eur na den. Ceny se mohou lišit v závislosti na sezóně, třídě auta a době pronájmu.
Hlavní rysy turecké kuchyně
Turečtí se hlásí k islámu. To je důvod, proč v turecké kuchyni prakticky neexistují žádná jídla připravovaná z vepřového masa. K vytvoření kulinářských mistrovských děl si kuchaři vybírají kuřecí a jehněčí maso. Tyto lahodné pokrmy můžete ochutnat v místních restauracích.
Turecká kuchyně přímo souvisí s hojným používáním feferonek. Tato zelená zelenina dělá chuť pokrmů pikantnější. Sušené feferonky se přidávají do kulinářských mistrovských děl, která mají rádi mnozí cestovatelé.
Turecká kuchyně je navíc oblíbená s použitím oliv, které se přidávají do mnoha jídel. Žádné jídlo se neobejde bez porce sezónní zeleniny. Konzumují se čerstvé, smažené, nakládané nebo vařené.
Turecká sváteční jídla
Turci krocana prostě milují, a tak ho vaří téměř na každou dovolenou. Slavnostní dny jsou také doprovázeny nejrůznějšími sladkostmi, které mají rádi děti i dospělí.
Turecké saláty a předkrmy
Ve skutečnosti je občerstvení v této zemi považováno za skutečné umění. Musí se podávat na stůl před hlavním chodem. Studené svačiny jsou křupavé okurky s pikantní chutí (česnek + jogurt), všemožné směsi, jejichž základem jsou feferonky. Pokud mluvíme o horkých předkrmech, určitě ochutnejte velké krevety s česnekem (pečené v troubě) a také houbové kloboučky plněné vařeným kuřecím masem.
V Turecku je zvykem připravovat saláty bez majonézy. Roli zálivky hraje směs octa, citronové šťávy a olivového oleje. Složení salátu obsahuje ingredience, které kuchaři vybírají se zaměřením na konkrétní roční období.
Turecké polévky
V této zemi je zvykem vařit první chody v bohatém masovém vývaru. Hlavní složkou polévek jsou všechny druhy sezónní zeleniny, nudle, rýže. Poměrně oblíbený je pokrm z vajec, citronové šťávy a olivového oleje. Toto je pyré, která zanechá trvalý dojem.
Pokud je venku horké léto, objednejte si v jedné z restaurací vynikající cacikovou polévku. Připravuje se z okurek, přidává se přírodní jogurt a aromatické koření. Vaši pozornost si zaslouží také polévky z rajčat, hub, kuřecího masa a červených fazolí.
Turecké dezerty
Toto je země, která si získá srdce každého mlsouna. Výběr lahůdek je extrémně široký, takže si určitě najdete to, co se vám líbí. Zkuste turecká chalva, křupavé kuličky z těsta, baklava zalité lahodným cukrovým sirupem. Kromě toho vám bude chutnat kdoule vařená ve sladkém sirupu, kterou můžete ochutnat v každé turecké restauraci. Určitě se seznamte s kuchyní Turecka, pokud se rozhodnete jet do této země na dovolenou. Budete příjemně překvapeni rozmanitostí lahodných jídel, která budete chtít znovu ochutnat!