Loading icon

Alanya - moře a zábava

Četné pláže Alanye jsou vybavené, čisté a pohodlné, vstup do moře je pozvolný a pohodlný pro děti. Nejznámější je Kleopatřina pláž, která se nachází v blízkosti jeskyní Damlatas. Dvoukilometrový pobřežní pás je známý svým zlatým pískem a modrými, křišťálově čistými vodami Středozemního moře. Nad pláží vlaje modrá vlajka – charakteristický rys nejlepších pláží v Turecku.

1. Co vidět v Alanyi
Pevnost zvaná Ich-Kale neboli Alanyjský hrad, postavená v roce 1226, se tyčí na strmém útesu vysokém přes 250 metrů. Byla to obranná základna města, nyní je to archeologické naleziště s vyhlídkovými plošinami, které nabízejí nádherný výhled na přírodu Alanye. V pevnosti stále probíhají vykopávky.

Alanyjské muzeum archeologie představuje turistům nejbohatší a nejrozmanitější expozici historických předmětů a instalací - od starověku až po současnost. Předměty kultury a náboženství, moderna i fosilie – to vše je vystaveno v sálech muzea-Alanya.

Dalfinárium Alanya, nazývané také Sealanya, je další atrakcí, která potěší dospělé i děti. Za návštěvu stojí rejnoci, barevné mořské ryby, delfíni, tuleni a dokonce i žraloci.
Fosforová jeskyně neboli Damlatash ohromí fantazii svými barevnými a jiskřivými kamennými útvary, stalaktity a stalagmity zde vznikaly více než deset tisíc let před. Jméno Damlatas znamená „kapka kamene“.

Chcete-li pohodlně cestovat po Turecku, doporučujeme vám pronajmout si auto v Alanyi zde

2. Vodní aktivity a procházky

To, co Alanya turistům nabízí, je aktivní odpočinek. Paragliding, surfování, parasailing, vodní skútr a banán – to jsou jen některé z aktivit, které mohou rekreanti vyzkoušet při odpočinku na břehu.
V noci se v přístavu Alani pořádají zápalné diskotéky a pěnové party. Můžete si také udělat výlet lodí na jachtě nebo lodi. Děti potěší aquapark s mnoha tobogány.

3. Kuchyně a sladkosti.
V kavárnách a restauracích Alanye jsou bohatě prezentovány středomořské turecké a tradiční evropské kuchyně. Ať už se jedná o malé a útulné kavárny nebo restaurace s terasami s krásným výhledem, všude najdete exotickou i současnou kuchyni. Dorty Gözleme plněné sýrem a bylinkami, doner a dolma nenechají nikoho lhostejným. A na malé cestovatele čeká lahodný turecký med, marshmallow a med s ořechy, zmrzlina.
Alanya je slunné a pohostinné letovisko, které na své hosty čeká po celý rok.