Loading icon

Staré město Bergen

Norské město Bergen je nejznámějším malým městem na světě, kde si můžete skvěle odpočinout. Nějakým neuvěřitelným způsobem zde pokojně koexistuje bouřlivý rytmus moderního života a sladké kouzlo starého města s bohatou historií.

Mnoho turistů si před cestou rezervuje auto v Norsko online, abyste získali výhodnou sazbu pronájmu, viděli více atrakcí a nebyli závislí na skupinách zájezdů. V Bergenu začínají náklady na pronájem vozu kompaktní třídy od 15 eur na den, v Oslu od 18 eur na den; při delším pronájmu můžete získat slevu.

Norský Bergen je bohatý na zajímavé památky. Například, když přijedete do Bergenu, musíte nejprve jít na nábřeží Hanseatic Bryggen. Právě zde se objevily první budovy města. Nachází se zde starobylá přístavní zařízení a samotná nábřežní oblast je považována za nejslavnější středověké osídlení Norska. Čtvrť Bryggen patřila po čtyři staletí hanzovním obchodníkům a byla často poškozena požáry. Zdá se, že úzké uličky a potemnělé galerie vás vrátí do dávné minulosti. Nachází se zde také Muzeum hanzy, kde se můžete seznámit se životem hanzovních kupců a navštívit zachované sály, kde se konala hanzovní setkání.



Zajímavé je také muzeum Bryggen, kde si můžete udělat úplný obrázek o řemeslech, obchodu a každodenním životě středověku. Kostel Panny Marie, který se nachází hned za muzeem, je považován za nejstarší v Bergenu. Byl postaven ve 12. století.

V Bergenu si určitě prohlédněte Royal Residence a Haakonshallen, přijímací halu. Byly postaveny v roce 1247 a 1261. Nedaleko se nachází slavná věž Rosencrantz, postavená v roce 1270, která byla několikrát přestavěna, vylepšena a rozšířena pro obranné účely. Tato věž byla symbolem odporu a moci mezi hanzovními obchodníky.

Fleibanen lanovka
je slavná mezník v Bergenu. Turisty zvedá tři sta dvacet metrů nad mořem na vrchol Mount Fleyen. Nabízí působivé panorama města, fjordů, hor a nádherného moře.

Zpátky z hory můžete bezpečně sjíždět horské svahy, procházet se ulicemi a cítit, co to je - skutečný Bergen. Určitě navštivte vyhlášený Rybí trh. Recenze na něj jsou zpravidla nejpozitivnější.



Milovníci umění by rozhodně měli navštívit bergenské galerie s výhledem na jezero Lille Lungegerdsvann, které vystavují skutečně ohromující sbírky obrazů.
Jakmile budete v Bergenu, určitě byste měli navštívit domovské muzeum slavného Nora skladatel Edvard Grieg, který se zde narodil a vyrostl. Žil v malém domku na břehu jezera a skládal svá velká hudební díla. Můžete jít i k jeho hrobu, který je vytesaný do skály. Skladatel a jeho manželka Nina jsou zde pohřbeni. V domě skladatele je nyní otevřeno muzeum.

Je také zajímavé navštívit Muzeum starého Bergenu, umístěné přímo pod širým nebem. Dřevěné domy, tradiční pro architekturu města z 18.-19. století se zde zachovaly. Takových domů je asi čtyřicet.

Určitě si vzpomeňte na akvárium v Bergenu, kde můžete vidět tučňáky a tuleně, ale i želvy, hady a dokonce i krokodýli. Zájezdy do Bergenu jsou dnes stále populárnější. Navíc útulné pohodlné hotely, četné penziony, kempy a soukromé apartmány jsou vždy připraveny přijmout hosty.

Dostat se do Bergenu není obtížné. Můžete to udělat odkudkoli v Norsku az různých měst v Evropě letadlem, autem, vlakem nebo trajektem. Letiště Bergen přijímá pravidelné lety z Kodaně, Stockholmu, Amsterdamu, Frankfurtu a Londýna. Letadlem můžete letět také z Prahy, Berlína a Paříže, Rigy a Varšavy. Ve všední dny jezdí autobus z letiště Bergen do centra města každých patnáct minut (o víkendech - každou půl hodinu). Do Bergenu se lze dostat trajektem z Dánska, což je velmi vzrušující. A pokud si koupíte lístek na loď, můžete jezdit ve fjordech nebo podél pobřeží.