Loading icon

Verona Amphitheater: Ancient Arena Tour

Verona je město v severní Itálii spojené především s Romeem a Julií. Tato asociace je naprosto správná, protože zde najdete místo, kde Juliet odpočívala, a také slavný balkon jejího domu. To však není vše, co stojí za to při návštěvě tohoto města plného historie vidět. Na hlavním náměstí Piazza Bra se nachází jeden z největších symbolů města - starověký amfiteátr Arenda di Verona, který byl postaven v roce 30 našeho letopočtu. Navenek připomíná římské Koloseum.

Ti, kteří jsou zvyklí cestovat sami bez průvodce a turistických skupin, si mohou v Itálii pronajmout auto za pronájem kanceláře a nezávisí na nikom. Pronájem kompaktního vozu na letišti ve Veroně bude stát v průměru 18 eur na den, v Římě si můžete kompaktní vůz půjčit na 20 eur za den.

Z původní budovy se dochovala aréna s tribunami a chodbami. Dříve je obklopovala působivá tříúrovňová fasáda z bílého a růžového vápence, těženého v oblasti Valpolicella. Aréna se nacházela mimo obranné hradby, ale v jejich těsné blízkosti – její tvůrci chtěli zabránit tomu, aby se centrum města hemžilo cizinci. Do dnešních dnů se dochoval pouze malý fragment se čtyřmi arkádami. Místní mu říkají Ala (polské křídlo). Samostatné sochařské prvky, které zdobí arénu (včetně sloupů portiku), jsou vystaveny v Archeologickém muzeu.



Poprvé byl vnější prstenec stěn vážně poškozen během rozšíření městského opevnění za Theodorika Velikého (první polovina 6. století). Zkázu ukončilo tragické zemětřesení v roce 1117, po kterém mohl sloužit pouze jako lom. Zároveň bylo zakázáno rozebírat arénu na stavební materiály.



Během renesance, kdy starožitnosti zažívaly druhé mládí, byla aréna poprvé využívána jako operní jeviště. V roce 1913 zde byla uvedena jedna z nejlepších oper v dějinách hudby Aida od Giuseppe Verdiho. Aréna se tak stala poměrně oblíbeným koncertním místem.

Aréna je přes den otevřena veřejnosti, nekonají se zde žádné výstavy ani expozice. Turisté se mohou procházet po tribunách, stát uprostřed jeviště nebo se procházet po chodbách. Chcete-li navštívit, musíte si koupit vstupenku.