Loading icon

Mýty a legendy Heraklionu jsou inspirovány duchem Minotaura

Slavná kolébka evropské civilizace, ostrov Kréta, každoročně přijímá miliony turistů, kteří se chtějí ocitnout ve slavném labyrintu divokého Minotaura. Heraklion se neproslavil pouze jediným doupětem šelmy.

Toto je na vteřinu hlavním městem ostrova, takže na něj můžete klást vysoké nároky: je to také bohaté kulturní dědictví, dávná historie plná příběhů, hlavní vzdělávací a nákupní tepna. Nejdůležitější je ale možnost vrhnout se po hlavě do světa a života starověké civilizace, cítit se jako součást legendy, hrdina neuvěřitelných mýtů.



Kréta air gate

Páté největší město Řecka, Heraklion, se objevuje v celé své kráse pro rekreanty, kteří si protáhnou nohy až po několika hodinách sezení v letadle. Právě odtud začíná přesun městy ostrova za řeckou siestou. A zatímco obrovská metropole radostně otevírá svou náruč, měli byste zjistit, co vás čeká vpřed.

Zatímco autobus hladce projíždí ulicemi, turisté tu a tam potkávají univerzity, muzea, divadla – kultura a vzdělávání jejich nejlepší. Je docela možné, že po cestě bude přístav, ale většinou se nechá na svačinu. Někteří turisté také využívají pronájem auta na dovolenou v Řecku. Můžeme doporučit zarezervovat si auto předem, v Heraklion to stojí téměř 15 eur na den, na letišti v Heraklionu - téměř 10 eur den.

Příběh začíná obyčejným přístavem, který se Řecko rozhodlo zvěčnit v mýtech. Pár kilometrů od města vám ochotní Řekové ukážou ruiny paláce Knossos. To je právě to místo, kde se podle vyprávění místních stále toulá krvelačný napůl býk, napůl člověk, který žere lidi.



Pravda, od pradávna časů je vše stále nedotčené, ale přesto je to trochu tísnivý. Nekonečné zatáčky, spletité průchody, průlezy – možná právě to jsou cesty, po kterých místní obyvatelé prchali, aby žili o něco déle než město Heraklion, kde jim byla přidělena vláda minojské civilizace.

Kde začíná kulturní dědictví Heraklionu

Abyste si upevnili živé dojmy, musíte navštívit Archeologické muzeum. Na toto místo byly odvezeny všechny nálezy, z nichž mnohé jsou datovány před třemi tisíciletími před naším letopočtem. Nejzvědavějším bude ukázáno a vyprávěno o použití řeckých zbraní, datu vzniku keramického podšálku, jedinečnosti domácích potřeb, o kterých si jiné civilizace mohly nechat jen zdát.

Ale sochy a fresky potěší všichni, kdo se nudí místními historickými zákoutími muzea. Pro turisty jsou také otevřeny prostory s uměleckými díly a historickými dokumenty.



Vzpomeňte si na sebe, když otevřeně zíral na Velké pyramidy v Gíze v Egyptě? Přesně stejný efekt bude mít Pevnostní zeď, patřící do benátské éry života Heraklionu. Kréta se může pochlubit 60 metry masivní stavby, která obklopuje starou část města.

Je jasné, že stejně jako všechno ostatní v Řecku se zde dochovalo jen málo, ale zatímco brány Pantokratoru a Ježíše stále stojí, stojí za to je vidět.
Tím město Heraklion na Krétě nekončí. Pokud chytnete místního za pačesy, pak je připraven vést kohokoli po neturistických stezkách za málo peněz. A budete muset chodit týdny – každý kamínek tam stále pamatuje nohy Herkula.



Takže kostely, pevnosti Martinengo a Kules, katedrály, nádherné dílo benátských fontán, ulice s mýtickými jmény (Theseus, Daedalus) i moderní architektonické stavby na vás čekají.

Nenecháme stranou ani nakupování. Pro místní příchuť chodíme do bazarů, které obecně a v jakékoli zemi, ale suvenýry, oblíbené značky a antikvariáty jsou zde rozesety všude. To vám umožní vybrat si roztomilou maličkost, kterou pak můžete dlouhé večery obdivovat se sklenkou starořeckého vína Retsina.