Loading icon

Tradiční česká kuchyně

Národní česká kuchyně je kombinací prastarých receptur, znakem geografické polohy a vlivu kuchyní sousedních zemí na ni. Hlavním rysem je jednoduchost a obsah kalorií.
Pro pohodlný výlet mnoho turistů preferuje využití autopůjčovny v České republice. Průměrné náklady na pronájem auta v Prahě jsou 15 eur na den, v Brně - 16 eur na den.
Za hlavní potravinářské produkty lze považovat zeleninu: brambory, sladká paprika, dýně, cibule, mrkev, rajčata. Mezi nejoblíbenější ovoce patří: jablka, hrušky, meruňky, jahody, citrony, švestky. Pokud jde o maso, zde stojí za zmínku: vepřové, telecí, hovězí, méně často drůbeží. Je těžké si představit českou kuchyni bez mléčných výrobků: zakysané smetany, másla, tvarohu a sýrů. Poměrně oblíbené jsou také cereálie, používají se k přípravě obilovin, příloh, přidávají se do polévek a salátů. Jako koření a koření se používají: černý pepř, paprika, česnek, sezam, skořice, vanilka.
České knedlíky
jsou nejznámějším jídlem, které se připravuje jak ve všední dny, tak na oslavy . Používají se jako příloha, jako předkrm s máslem a česnekem. Klasické knedlíky se vyrábí z: droždí, mouky, vody, soli, mléka a cukru. Bramborak je dalším zajímavým jídlem, bez kterého si lze český stůl jen těžko představit. Receptura obsahuje: cibuli, brambory, vejce, mouku, tmavé pivo. Jako koření použijte: majoránku, černý pepř. Hlavní složkou tohoto pokrmu je uzená prsa, která vytváří neobvyklou chuť. Placky se smaží na rostlinném oleji a podávají s tučnou zakysanou smetanou.


Poměrně oblíbené jsou první chody, zejména zeleninové a masové polévky. Fazolová polévka se v ČR vyrábí z: červených fazolí, cibule, brambor, vody, rajčat, mrkve. Jako další přísada se používají klobásy. Jako doplněk koření: tymián, černý pepř, paprika, česnek, petržel. Výsledkem je lahodné, vydatné jídlo s pikantní chutí a nevšedním aroma.
Vepřové koleno
je slavnostní jídlo, které na svátečním stole neodmyslitelně nechybí. K jeho přípravě se nepoužívá téměř nic, kromě: masa, cibule, mrkve, soli a vody. Jedná se o jednoduché jídlo, které prakticky nevyžaduje účast hostesky. Jen je potřeba být trpělivý a najít si čas. A pak si můžete vychutnat lahodný pokrm s výraznou vůní.


V České republice milují a často připravují nejrůznější druhy pečiva. Dukátové bochánky jsou lahodným pokrmem, který se objeví vždy při pití čaje. Receptura obsahuje tyto složky: mléko, droždí, vejce, cukr, kukuřičný škrob, mouka. Jako náplň se připravuje krém z: smetany, medu, másla, tvarohu. Jako přídavek použijte: rum a vanilku. Výsledkem je lahodné těsto s jemnou kůrkou a vzdušným krémem.